Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddiaları doğru mu?

Türkiye ile Doğu Afrika ülkesi Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşmasının onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından sosyal medyada, Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddiası ortaya atıldı.

Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddiaları doğru mu?

Bazı siyasetçiler, gazeteciler ve yüksek takipçili sosyal medya kullanıcıları, İngiltere'nin Ruanda'ya düzensiz göçmen gönderme planı olduğunu ve bu göçmenlerin Türkiye'ye yönlendirildiğini öne sürüyor. Bu iddiaların arkasında, Ruanda ile Türkiye arasındaki uçuşların görüntüleri paylaşılıyor.

Su Haber Ajansı'nın araştırmasına göre, bu iddiaların doğruluğu net değil. Türkiye ile Ruanda arasındaki 5 yıl önce imzalanan turizm işbirliği anlaşması, 29 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu anlaşma, turizm alanında işbirliğini artırmayı, geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak, İngiltere'nin Ruanda'ya göçmen gönderme planıyla ilgili doğrudan bir bağlantı bulunmuyor.

İngiltere'nin Ruanda'ya gönderme planı, 2022 yılında ortaya atılmış bir plan olarak biliniyor. Bu plan, İngiltere'ye yasa dışı yollarla gelen bazı göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesini ve sığınma başvurularının orada değerlendirilmesini içeriyor. Ancak, bu planın Türkiye ile yapılan turizm anlaşmasıyla doğrudan ilişkisi bulunmuyor.

İddia sahipleri, sosyal medyada bu konuda yoğun etkileşim alan paylaşımlar yapıyorlar. Ancak, Su Haber Ajansı'nın araştırmasına göre, bu iddiaların gerçekliği kesin değil. Ruanda ile Türkiye arasındaki turizm işbirliği anlaşması ile İngiltere'nin Ruanda'ya göçmen gönderme planı arasında doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır. Bu nedenle, iddiaların doğruluğu hakkında net bir sonuca varılamamaktadır.