İsrail Parlamentosu'ndan yeni karar: "Filistin Devleti kurulmayacak"

İsrail Parlamentosu, "Filistin Devleti'nin kurulmasına karşı çıkan" önergeyi kabul etti. Aşırı sağcı partiler tarafından meclise sunulan teklif, Filistin Devleti'nin kurulmasının “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike” oluşturacağını öne sürüyor. Filistin yönetimi ise İsrail meclisinde alınan karara tepki göstererek, "Kimsenin iznine ihtiyacı olmayan bağımsız devletimizin varlığını teyit eden uluslararası tanımalar peş peşe gelmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.İsrail Parlamentosu Knesset, bugün erken saatlerde yaptığı oylamada Filistin Devleti'nin kurulmasını reddeden bir kararı kabul etti. 68'e karşı 9 oyla kabul edilen kararda bir Filistin devletinin İsrail için “varoluşsal bir tehdit” olacağı iddia ediliyor. Muhalefetteki Yeni Umut ve Birleşik Sağ Partisi tarafından sunulan önerge, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki bazı partiler ve eski Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi tarafından desteklendi. Muhalefet lideri Yair Lapid'in partisinin üyeleri, öneriyi desteklememek için Knesset salonunu terk etti."VAROLUŞSAL BİR TEHLİKE" Önergede, “İsrail topraklarının kalbinde” bir Filistin Devleti'nin kurulmasının “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike” oluşturacağı iddia ediliyor. Oylama, Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek ve Kongre'ye hitap etmek üzere Washington'a uçacağı sırada gerçekleşti. Şubat ayında Knesset, Filistin Devlet'nin tek taraflı olarak tanınmasını reddeden hükümet kararı lehinde oy kullanmıştı. Filistinliler ise Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmayı umuyor. İspanya, Norveç ve İrlanda 28 Mayıs'ta, Slovenya 4 Haziran'da, Ermenistan ise 21 Haziran'da Filistin'i resmen tanıma kararı almıştı.FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN TEPKİFilistin yönetimi, İsrail meclisinde "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önergenin kabul edilmesine tepki gösterdi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail meclisinin kararını eleştirerek, "Terörizm, çocukların yanı sıra kadın ve yaşlıları öldürmek için saldırılarını sürdüren işgaldir" ifadelerini kullandı. Tüm dünyanın tanıdığı Filistin devletinin var olduğunun altını çizen Ebu Redine, "Birleşmiş Milletler'de (BM) Filistin devletini tanıyan 149 ülke var. Kimsenin iznine ihtiyacı olmayan bağımsız devletimizin varlığını teyit eden uluslararası tanımalar peş peşe gelmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Parlamentosu'ndan yeni karar: "Filistin Devleti kurulmayacak"
İsrail Parlamentosu'ndan yeni karar:

İsrail Parlamentosu, "Filistin Devleti'nin kurulmasına karşı çıkan" önergeyi kabul etti. Aşırı sağcı partiler tarafından meclise sunulan teklif, Filistin Devleti'nin kurulmasının “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike” oluşturacağını öne sürüyor. Filistin yönetimi ise İsrail meclisinde alınan karara tepki göstererek, "Kimsenin iznine ihtiyacı olmayan bağımsız devletimizin varlığını teyit eden uluslararası tanımalar peş peşe gelmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Parlamentosu Knesset, bugün erken saatlerde yaptığı oylamada Filistin Devleti'nin kurulmasını reddeden bir kararı kabul etti. 68'e karşı 9 oyla kabul edilen kararda bir Filistin devletinin İsrail için “varoluşsal bir tehdit” olacağı iddia ediliyor. Muhalefetteki Yeni Umut ve Birleşik Sağ Partisi tarafından sunulan önerge, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki bazı partiler ve eski Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi tarafından desteklendi. Muhalefet lideri Yair Lapid'in partisinin üyeleri, öneriyi desteklememek için Knesset salonunu terk etti.

"VAROLUŞSAL BİR TEHLİKE" Önergede, “İsrail topraklarının kalbinde” bir Filistin Devleti'nin kurulmasının “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike” oluşturacağı iddia ediliyor. Oylama, Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek ve Kongre'ye hitap etmek üzere Washington'a uçacağı sırada gerçekleşti. Şubat ayında Knesset, Filistin Devlet'nin tek taraflı olarak tanınmasını reddeden hükümet kararı lehinde oy kullanmıştı. Filistinliler ise Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmayı umuyor. İspanya, Norveç ve İrlanda 28 Mayıs'ta, Slovenya 4 Haziran'da, Ermenistan ise 21 Haziran'da Filistin'i resmen tanıma kararı almıştı.

FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN TEPKİ

Filistin yönetimi, İsrail meclisinde "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önergenin kabul edilmesine tepki gösterdi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail meclisinin kararını eleştirerek, "Terörizm, çocukların yanı sıra kadın ve yaşlıları öldürmek için saldırılarını sürdüren işgaldir" ifadelerini kullandı. Tüm dünyanın tanıdığı Filistin devletinin var olduğunun altını çizen Ebu Redine, "Birleşmiş Milletler'de (BM) Filistin devletini tanıyan 149 ülke var. Kimsenin iznine ihtiyacı olmayan bağımsız devletimizin varlığını teyit eden uluslararası tanımalar peş peşe gelmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.