ÇTB Mayıs Meclisini topladı
ÇTB Mayıs Meclisini topladı BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA 2024 Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Nisan Ayı Meclis Kararı, Nisan Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Mayıs Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ve Komite üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantı, Meclis Başkanı...
ÇTB Mayıs Meclisini topladı
BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
2024 Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Nisan Ayı Meclis Kararı, Nisan Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Mayıs Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları ve Komite üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı, Meclis Başkanı Birol Çetin’in açılış konuşmasıyla başladı. Birol Çetin konuşmasında şunları kaydetti: “Sayın Başkan, Değerli Meclis ve KomiteÜyeleri, çoğunluğumuz sağlanmıştır. Hepiniz Çanakkale Ticaret Borsası’nın 2024 yılının Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor, Mayıs Ayı Meclis Toplantımızı açıyorum.” dedi.
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise konuşmasında, 2024 Mayıs ayında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
80.GENEL KURULUMUZ HAYIRLI OLSUN
Başkan Abdullah Deniz “15-16 Mayıs 2024 tarihinde Meclis Başkanımız, TOBB Delegemiz, Genç Girişimciler Kurulu Başkanlarımız ve Genel Sekreterimiz ile birlikte TOBB’un 80. Mali Genel Kurulu’na katıldık. TOBB ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde ve vizyonunda gerçekleşen 80. Genel Kurulumuzun Türk İş Dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
“Davamız, sevdamız, aklımız kalkınmış bir Türkiye” temasıyla gerçekleştirilen 80. Genel Kurulda önümüzdeki seçimsiz dönemin, ekonomideki sorunların çözülmesi ve yapısal reformların hızlanması için fırsat olduğunun vurgulandığını anlatan Başkan Abdullah Deniz, “Nitekim ÇTB olarak gündemimizde yer alan birçok konu ve sorun TOBB Başkanımız tarafından konuşmasında ifade edilmiştir. Beklentimiz özel sektörümüz için çok önemli olan sorunların tamamının bir an önce çözüme kavuşmasıdır. Bu fırsatla iş dünyamızın sorunlarına yönelik çözüm ve önerilerini her fırsatta dile getiren, oda ve borsalarımız ile birliğimizi dünyanın örnek aldığı bir yapıya dönüştüren Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na bir kez daha teşekkür ediyorum”dedi.
TOBB 80 Olağan Genel Kurul Çalışmaları kapsamında TOBB Tarım Kurulu Toplantısına da katıldığını belirten Başkan Deniz “Günümüzde ülkeler tarımda kendi kendine yeterli olmayı stratejik hedef olarak belirliyor. Tarım geleceğin sektörü. Gıda Talebinin 2050 ye kadar yüzde 59-98 arasında artacağı tahmin edilmekte. Bunu karşılamamız için tarımsal üretimimizi arttırmalıyız. Üretim artışını sağlamanın en etkin yolu ise gelişen bilişim teknolojilerini en etkin kullanmaktan geçiyor. Gençlerimizi tarımsal üretimin içine çekmeliyiz. El birliği, akıl birliği ile çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
TARIM PAYDAŞLARI İLE BİRARADAYIZ
Yaklaşan Hububat sezonuna ilişkin olarak geçtiğimiz hafta tarım sektör paydaşları ile bir araya geldiklerini belirten Başkan Abdullah Deniz “Borsamız Konferans salonunda düzenlediğimiz Hububat Sektör Kurulu Toplantımızda ‘Buğday üretimi ve sektör analizi’ konularını masaya yatırdık.Tarım ve Orman İl Müdürümüz, TMO Balıkesir Baş Müdürümüz, Ziraat Fakültesi Dekanımız, Ziraat Odası Başkanımız ve sektör temsilcilerimiz ile bir araya geldik. Çanakkale ve bölgemiz için faydalı, güzel bir program oldu. TMO’nun alım politikalarını, Çanakkale İli Buğday-Hububat Üretimi Süne Mücadele Uygulamaları, Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, ilimizdeki süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri, nimfsürveyleri ve kimyasal mücadele hususlarında istişareler gerçekleştirdik.
Yine birkaç gün sonra Ziraat Fakültemiz, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Borsamız işbirliğinde “Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletmelere Etkisi” konulu bir çalıştay düzenledik. Dolu dolu geçen bir program yaşandı. Çalıştayda, çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, bu durumla başa çıkmak için hangi yöntemlerin benimsenebileceği, çeltik üretiminin çevresel ayak izinin nasıl azaltılabileceği ve olası karbon vergisi uygulamasının sektöre nasıl bir etkisi olabileceği gibi konuları ele alındı.
ÇOMÜ İLE YENİ BİR İŞBİRLİĞİ
Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde geleceğin girişimcilerini destekleme vizyonuyla ÇOMÜ ile uzun yıllara dayanan bir dayanışma içerisindeyiz. Bugün ise bu yolda attığımız adımları güçlendirmek ve sürdürebilir kılmak adına ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden hocalarımız ilebir araya geldik. Türkiye de son dönemlerde yüksek antioksidan ve vitamin içeriğinden dolayı gündeme gelen aronya meyvesi, piyasa bağlamında bulduğu yüksek fiyatlar açısından da dikkat çeken ancak yetiştiriciliği ve tüketim bilinci sınırlı olan bir meyve. Aronya meyvesinin Çanakkale tarımına kazandırılması güdümünde; meyvenin tanıtılmasının, yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasının, bitkisel özelliklerinin Çanakkale lokasyonu için netleştirilmesinin, üretim sezonu dışında muhafaza çalışmalarıyla ürünün yüksek değerden piyasaya arzının sağlanması konusunda yeni bir projeye start veriyoruz.
ÇANAKKALE ODA VE BORSALARI BERABERİZ
Geçtiğimiz hafta Çanakkale İli Oda ve Borsaları olarak Müşterek Toplantımızı ÇTSO ev sahipliğinde gerçekleştirdik. TOBB mevzuatı gereğince İl ve İlçe Oda Borsaları olarak belirli periyotlarda toplanarak Çanakkale’miz başta olmak üzere güncel ekonomik konular hakkında değerlendirmelerde bulunuyor, üyelerimizin sorunları ile ilgili çözüm odaklı önerileri ele alıyoruz. Çanakkale Ticaret Borsası olarak, Yönetim kurullarında yer aldığımız Marmara ÜPAK ve Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere, Çan OSB konusunda ve gerçekleştirdiğimiz lobi çalışmalarımız, fuarlar hakkında, yeşil dönüşüm ve dış ticaret vb gibi eğitim programlarımız hakkında bilgilendirmelerde bulunduk.
TÜRK MUTFAĞI HAFTASINI KUTLADIK
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin öncülüğünde T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri 21-27 Mayıs tarihleri arasında ilimizde kutlandı. Çanakkale Valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri kapsamında Ticaret Borsası olarak vatandaşlarımıza Türk yemek kültürünün mihenk taşlarından biri olan, bayram ve özel günlerimizin baş tacı yiyeceği olan keşkeğimizi dağıttık. Türk Mutfağımızın tüm yönleriyle tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yere kavuşması amacıyla kutlanan Türk Mutfağı Haftası kutlu olsun.” dedi.
Meclis Üyelerine Haziran ayında gerçekleşecek fuar takvimlerine ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.
Toplantının son bölümünde Küresel iklim krizinin neden olduğu gıda arzı riskleri ve gıda enflasyonundaki artışlar, Kurban Bayramı öncesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sektöründeki güncel duruma ilişkin genel değerlendirme ile hububat sektöründeki son gelişmeler ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda gerçekleştirilen işlemlere aracılık etmek üzere Ürün Piyasası Aracı Kurumlarının (ÜPAK) devreye alınması çalışmaları konularında istişareler gerçekleştirildi.
Mecliste üyeler sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Toplantının sonunda Meclis Başkanı Birol Çetin, Yaklaşan Kurban Bayramı münasebeti ile üyelerin Kurban Bayramı’nı kutlarken, “Bayramın tüm insanlığa barış, mutluluk ve sağlık getirmesini diliyorum” dedi.